Съобщиха новина за бойните самолети, които България очаква.  Парламентът прие на

...
Съобщиха новина за бойните самолети, които България очаква.  Парламентът прие на
Коментари Харесай

Очакваме първите Ф-16 в началото на 2025 година

Съобщиха вест за бойните самолети, които България чака.  

Парламентът одобри на второ четене Законопроекта за одобрение на интернационален контракт за Изменение и допълнение № 2 на интернационален контракт (LOA) BU-D-SAB „ Самолети Ф-16 Блок 70 и обвързвана с тях поддръжка " (F-16 Block 70 aircraft and associated support) пo програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби (Foreign Military Sales-FMS), съобщи Българска телеграфна агенция.

" Това е второто в допълнение съглашение към този интернационален контракт ", показаха от Комисията по защита в Народното събрание. По-съществените промени включват коригирането на периоди за обезпечаване на съответните съставни елементи и/или артикули и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, зародили вследствие на предоставени контракти от Военновъздушни сили на Съединени американски щати на съответни снабдители.

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е обновен, като се възнамерява доставките да започват в края на първото тримесечие на 2025 година и да завършат до края на 2025 година

Чакаме първите Ф-16 при започване на 2025 година

Предвидено е понижаване или увеличение на стойности на разнообразни линии по контракта за обезпечаване на съответно финансиране на дейностите, както и пренасочване на финансови средства по новосъздадени линии.  

Изменението на интернационалния контракт цели усъвършенстване на доставките от страна на Съединени американски щати и не понижава или стеснява в началото декларираните от българската страна условия за качества на оръжейната система Ф-16 Блок 70. То не трансформира общата стойност на контракта, се показва още в отчета на Комисията по защита.

В изменението се съдържа „ следена некласифицирана информация “, която не би следвало да става обществено притежание по прилика с подписания главен контракт през 2019 година и това изключва опцията за обнародването ѝ в „ Държавен вестник “.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР